Retele private de date (VPN)


Retelele private virtuale (VPN) permit organizatiilor sa stabileasca conexiuni de retea securizate, private prin Internet sau alte retele comune.

VPN poate oferi reduceri de cost semnificative in comparatie cu liniile inchiriate private si poate extinde conectivitatea la birouri din teritoriu, lucratori de la distanta, clienti, furnizori si parteneri.

Transmiterea datelor pe suport public, indiferent ca este Internet, VSAT, radio-lan sau orice alt suport fizic care nu este in proprietatea sau exploatarea exclusiva a beneficiarului, confera posibilitatea interceptarii comunicatiei de catre persoane neautorizate.

Pentru a inlatura acest neajuns al transmiterii datelor pe suport public, se pot cripta datele astfel incat transmisia sa fie protejata fata de accesele neautorizate. Acest lucru se face prin criptarea datelor inainte de transmitere, printr-o criptare "statica" sau printr-o criptare "dinamica", ce se realizeaza in timpul transmisiei, prin implementarea retelelor VPN. Solutia de implementare a securitatii "statice" inseamna folosirea unui software care permite utilizatorului sa cripteze documentele inainte de transmitere.

Utilizatorul care primeste datele, trebuie sa le decripteze, cunoscand parola de criptare a acestora. Pentru a cripta datele in timp real, se folosesc structuri denumite generic "retele virtual private" (VPN - virtual private network), implementate pe suport public. Se obtin astfel canale de comunicatie criptata intre utilizatorii acestui sistem, permitand transmiterea datelor in deplina siguranta.